فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 76، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نورالدین الله دادی* صفحات 7-32

    سلامت اجتماعی زنان عاملی بسیار مهم در شکل گیری بسترها و فرصت های رشد و توسعه هر جامعه ای است. در واقع رشد و تعالی هر جامعه ای در گرو جنبه های گوناگون سلامت آن جامعه، به ویژه ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی می باشد. هدف این پژوهش تبیین جامعه شناختی تعیین کنندگان موثر بر سلامت اجتماعی زنان شهر بروجرد است. برای جمع آوری داده ها از روش تحقیق کمی، تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. از بین جامعه مورد مطالعه، 385 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. یا فته های پژوهش حاکی از آن است که بین احساس امنیت فرهنگی، احساس امنیت اجتماعی، احساس امنیت سیاسی، احساس امنیت اقتصادی، احساس امنیت فکری و احساس امنیت هویتی با سلامت اجتماعی زنان رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نیز نشان می دهد که احساس امنیت به میزان 56 درصد بر سلامت اجتماعی زنان اثر می گذارد؛ به این معنا که 56 درصد از متغیر سلامت اجتماعی زنان به عنوان متغیر وابسته به واسطه متغیرهای مستقل پژوهش قابل تبیین است. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت احساس امنیت به عنوان یک سازه جامعه شناختی مهم، اثری تعیین کننده بر سلامت اجتماعی زنان دارد. در واقع احساس امنیت جوهره و بستر اصلی سلامت اجتماعی است و بدون فراهم کردن بسترهای احساس امنیت در ابعاد  اجتماعی، فرهنگی، فکری، هویتی، اقتصادی و سیاسی ، سلامت اجتماعی محقق نخواهد شد .

    کلیدواژگان: سلامت، زنان، احساس امنیت، سلامت اجتماعی
  • یزدان ابراهیمی*، زهرا چاووشی صفحات 33-57

    برخلاف گسترش سریع آموزش عالی در ایران و ایجاد فرصت های بیشتر آموزشی برای زنان و حضور بیشتر آنان در تحصیلات تکمیلی، نرخ مشارکت زنان و رشد آنان در مسیر شغلی دانشگاهی همچنان با متوسط کشورهای توسعه یافته فاصله بسیار دارد. از جمله نرخ نیل به مرتبه استادی به عنوان بالاترین رتبه علمی دانشگاهی بسیار پایین است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر حضور زنان هیات علمی در سطوح بالای دانشگاهی در یک نمونه آماری شامل 406 نفر از کل اعضای هیات علمی زن شاغل در دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم و تحقیقات و فناوری در سال 1400 با روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. شیوه نمونه گیری تصادفی ساده است.  برای تحلیل داده ها از رویکرد الگوسازی معادلات ساختاری توسط نرم افزارهای AMOS22 و  SPSS22استفاده شده است. یافته ها از تایید چهار فرضیه مطرح حکایت داشت، به این شرح که از منظر زنان اعضای هیات علمی به ترتیب «عوامل فرهنگی و قوانین حاکم بر دانشگاه»، «عوامل علمی و آموزشی»، «عوامل فردی و شخصیتی» و «عوامل خانوادگی» بیشترین اثر را بر پایین بودن ارتقا آنان در دانشگاه داشته اند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، ارتقاء شغلی، اعضای هیات علمی زن، جنسیت
  • علی جنادله*، مریم محبی صفحات 58-89

    بیماری های مزمن هرچند منشاء پزشکی-زیستی دارند، اما، با توجه به تاثیرات طولانی مدت آن ها بر بدن و اختلالات عملکردی ناشی از این تاثیرات، ابعادی فراتر از یک پدیده زیستی پیدا کرده و جنبه های مختلف حیات فردی و اجتماعی فرد مبتلا و اطرافیان او را تحت تاثیر قرار می دهند. از جمله ؛ بیماری های مزمنی که به دلیل ابعاد جسمی و روانی متعدد و پایدارش، پیامدهای عمده و مداومی بر گستره وسیعی از جنبه های حیات فردی و اجتماعی بیمار دارد، ام اس است. افزایش میزان ابتلای زنان به بیماری ام اس در چند دهه اخیر و همچنین، افزایش نسبت ابتلا در بین زنان در مقایسه با مردان، باعث شده است که این بیماری چهره ای زنانه به خود بگیرد. در این مقاله از منظر جامعه شناسی بیماری های مزمن و با اتخاذ رویکرد پدیدارشناسی فمینیستی، تجربه زنان مشارکت کننده در تحقیق از بیماری ام اس به عنوان تجربه خاص زنانه که محصول تلاقی تجربه این بیماری با جنسیت، بدن و زمینه اجتماعی است، مورد توجه قرار گرفته است. تلاش شده است تا تجربه زیسته زنان از زندگی با بیماری ام اس و دلالت های معنایی این تجربه برای آنها، براساس داستان ها و روایت های خود این زنان فهم شود. براساس مصاحبه های صورت گرفته، پنج مضمون اصلی زندگی در تعلیق، شرم بی قدرتی، ناکنش ورزی جنسی، مخاطره مادری و دلهره همسری استخراج شد و با توجه به این مضامین، تجربه زنان مشارکت کنند ه در تحقیق از بیماری ام اس، ذیل فرامضمون «اضطراب هویتی» مفهوم پردازی شد. منظور از «اضطراب هویتی»، تجربه و احساس نگرانی ناشی از هویت جنسیتی تحقق نیافته توسط این زنان است.

    کلیدواژگان: بیماری مزمن، ام اس، زنان، تجربه زیسته، پدیدارشناسی فمینیستی
  • آسیه شریعتمدار، نوشین تقدیسی*، کیومرث فرحبخش صفحات 90-115

    سوگ مادر در در دوران نوجوانی، اثرات گسترده ای بر نوجوان می گذارد. با توجه به اهمیت موضوع؛ پژوهش حاضر با هدف مطالعه تجارب زیسته دختران جوان در زمینه سازگاری بعد از فوت مادر در دوران نوجوانی انجام شده است. این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی انجام شده است. جامعه مورد پژوهش دختران نوجوان و جوان سن 20 تا 30 سال هستند که مادر خود را در دوران نوجوانی از دست داده اند. مشارکت کنندگان به صورت در دسترس از طریق فضای مجازی انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. از کدگذاری اطلاعات به دست آمده بعد از تحلیل داده ها 22 مضمون فرعی استخراج شد که در 6 مولفه اصلی قرار گرفتند. یافته ها نشان داد تغییر نگرش، پذیرش حمایت های جایگزین، تلاش هدفمند و پرورش روابط صمیمانه بعد از تجربه فقدان به سازگاری با زندگی پس از فقدان می انجامد. شیوه های سازگاری غیرموثر شامل طیفی از توجه برگردانی تا عدم مواجه با مسیولیت زندگی می شود که حالت اخیر، به سرکوبی فشار روانی ادراک شده و احتمال تداوم اثرات آن می انجامد.

    کلیدواژگان: سوگ مادر، دختران نوجوان، سازگاری
  • علی خدائی*، رضا رحیمی صفحات 116-134
    پژوهش حاضر با هدف آزمون رابطه علی بین سبک های دلبستگی و خشونت خانگی در گروهی از زنان متاهل انجام شد. در این پژوهش همبستگی، 120 زن متاهل از بین زنان متاهل مراجعه کننده به سرای محله کوهسار در منطقه 4 شهر تهران با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به سیاهه سبک های دلبستگی (هازان و شیور، 1987) و سیاهه خشونت علیه زنان (حاج یحیی، 2001) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که مدل علی اثر مستقیم سبک های دلبستگی بر خشونت خانگی با داده ها برازش مطلوبی داشت. در این مدل مفروض، رابطه بین سبک دلبستگی ایمن با خشونت خانگی، منفی و معنادار و رابطه بین سبک های دلبستگی ناایمن/اضطرابی و دوسوگرا با خشونت خانگی، مثبت و معنادار بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در مدل مفروض، تمامی ضرایب مسیر از نظر آماری معنادار بودند و 56 درصد از پراکندگی نمرات خشونت خانگی از طریق سبک های دلبستگی زنان تبیین شد. نتایج این مطالعه، همسو با آموزه های نظریه دلبستگی نشان داد که الگوی کیفی رابطه کودک و مراقب نخستین و متعاقب آن چگونگی شکل گیری مدل های کاری درونی که به طور اساسی، ناظر بر دیدگاه او نسبت به خود و جهان پیرامون هستند، در شکل دهی به اشکال ایمن و ناایمن سبک های دلبستگی در بزرگسالان موثر بودند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که دلبستگی یکی از همبسته های مفهومی خشونت خانگی علیه زنان، به عنوان قربانیان خشونت، تلقی می شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، سبک های دلبستگی، زنان
  • مرضیه شهریاری*، معصومه باقری صفحات 135-167
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه کیفی بسترهای خشونت خانگی در تجربه زنان استان خوزستان انجام شد. از میان روش های تحقیق کیفی برای بررسی تجربه خشونت روش پدیدارشناسی تفسیری بکار گرفته شده است. 18 شرکت کننده به وسیله نمونه گیری هدفمند و با استراتژی نمونه گیری معیار انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه های پدیدارشناسی از روش کلایزی استفاده شد. یافته ها در زمینه بسترهای خشونت شامل 230 مفهوم اولیه و 13 مضمون محوری بود. مضامین اصلی «حمایت اجتماعی ضعیف، دینامیک قدرت به عنوان سازنده روابط عاشقانه، تخصیص اعتبارات حساب نشده به مردان، غیرت و شرف مردانگی، استفاده از راهبردهای ناکارآمد، زنانگی سنتی برساخت فرهنگی- اجتماعی، هویت بخشی به رفتارخشونت زای مردانه، احساس استیصال و درماندگی، تاب آوری و راهبرد سازگارانه، عدم وجود قوانین سخت گیرانه، فقر زنانه و عدم توازن قدرت» بود که در نهایت می توان این مضامین را در سه بستر «ساختاری، خرد و تعاملی» نسبت داد. نتایج این مطالعه نشان می-دهد، خشونت به دو دلیل بی عدالتی هرمنوتیکی و کمبود منابع تفسیر جمعی رخ می دهد و تحت تاثیر ساختار و ایدیولوژی حاکم برجامعه و پیوند های اجتماعی فرد با اطرافیان و پاداش ها و تنبیه هایی ایجاد می گردد که شخص در جریان کنش هایش دریافت می کند. در نهایت این تنش قوی منجر به استراتژی باند الاستیک1 خواهد شد، که حاکی از یک فرآیند طولانی مدت حرکت بین مخالفت فعالانه با خشونت و تسلیم شدن و ماندن در موقعیت برای مدتی طولانی تر، قبل از اینکه احتمالا در نهایت رابطه را ترک نماید.
    کلیدواژگان: خشونت، زنان، تجربه زیسته، خوش غیرتی، استیصال و درماندگی
  • حجیه بی بی رازقی نصرآباد* صفحات 168-214

    هدف از این مطالعه شناخت رابطه دورکاری با تعادل کار و خانواده در دوران همه گیری کووید 19 بود. رویکرد این پژوهش کیفی بود. افراد موردمطالعه شامل 27 زن دارای فرزند زیر 12 سال شاغل در شهرداری شهر تهران است که از طریق نمونه گیری هدفمند و با حداکثر تنوع به لحاظ سن، تعداد فرزندان، نوع سمت و نوع قرارداد، انتخاب و بر اساس سطح اشباع نظری تعیین شدند. شیوه گردآوری داده ها مصاحبه عمیق به صورت انفرادی و حضوری بود که در بهمن سال 1399 تا اردیبهشت 1400 جمع آوری شد. روش تحلیل یافته ها، تحلیل مضمون براون و کلارک بود. یافته ها نشان داد زنان بیشتر از همسران خود دورکار بودند، لذا بیشترین بار مسیولیت کارهای خانه به عهده آنها بوده است. مطابق با یافته ها، ارتباط دورکاری دوران همه گیری کرونا با تعادل کار و خانواده در نه خرده مضمون و دو مضمون اصلی «شکاف بین انتظارات و واقعیت های دورکاری» و «پتانسیل بهبود تعادل کار- خانواده در شرایط فراتر از دوران کرونا» قرار می گیرد که نشان می دهد در شرایط همه گیری کرونا به دلیل نبود زیرساخت ها و ملزومات، دورکاری به عنوان گزینه تعادل کار- خانواده چالش برانگیز بوده به نحوی که بسته به ویژگی های فردی، خانوادگی و نوع شغل تقویت کننده تعادل کار خانواده و یا عدم تعادل کار خانواده بوده است. علی رغم محدودیت ها و چالش های متعدد مادران شاغل، تداوم دورکاری پس از دوران کرونا و انعطاف پذیری کار هم به لحاظ زمانی و هم مکانی در ایجاد تعادل کار خانواده ضروری است.

    کلیدواژگان: دورکاری، تعادل کار خانواده، زنان شاغل، کووید 19
|
  • Nouredin Alahdadi * Pages 7-32

    Women's social health is a crucial factor in shaping the foundations and opportunities for the growth and development of any society. Indeed, the progress and excellence of a society depend on various aspects of its health, particularly in the physical, mental, and social dimensions. The purpose of this research is to elucidate the sociological determinants influencing the social health of women in Borujerd city. The quantitative research method, utilizing the survey technique and a questionnaire tool, was employed to collect data. A statistical sample of 385 individuals was selected from the studied population.
    The research findings indicate a significant relationship between the feelings of cultural security, social security, political security, economic security, intellectual security, and identity security with the social health of women. The results of multivariate regression further reveal that the sense of security influences women's social health by 0.56; in other words, 56% of the variable representing women's social health can be explained as a dependent variable through the independent variables of the research.
    Based on the research results, it can be concluded that the sense of security, as a crucial sociological structure, exerts a determining effect on the social health of women. The feeling of security serves as the essence and primary foundation of social health, and the realization of social health is contingent upon establishing a sense of security across social, cultural, intellectual, identity, economic, and political dimensions.

    Keywords: Women's Health, sense of security, social health
  • Yazdan Ebrahimi *, Zahra Chavoshi Pages 33-57

    The women's participation rate in the position of a professor, such as their participation rate in the Iranian economy, is very low. The presence of women in postgraduate education has increased due to the rapid expansion of higher education, creating opportunities for them in Iran. However, the rate of women's participation and their promotion on a university career path is still lower than the average in developed countries.
    The purpose of this study is to investigate the barriers affecting the presence of women faculty at high academic levels. The research method of the study is descriptive and survey-type. The statistical sample includes 406 women faculty members working in public universities affiliated with the Ministry of Science, Research, and Technology in 1400. The sampling method is Simple Random. In the present study, the structural equation modeling approach was used by AMOS22 and SPSS22 software to analyze the data. Based on the findings, four hypotheses were confirmed. The results show that women faculty believe that "cultural factors and laws governing the university," "scientific and educational factors," "individual and personality factors," and "family factors" had the greatest effect on their low promotion in the university, respectively.

    Keywords: higher education, Faculty Women, promotion, Gender
  • Ali Janadleh *, Maryam Mohebi Pages 58-89

    Although chronic illnesses have a medical-biological origin, their long-term effects on the body and the functional disorders caused by these effects have dimensions beyond a biological phenomenon. They affect various aspects of the individual's life and the social life of those around them. Multiple Sclerosis (MS) is one such chronic illness that, due to its diverse and enduring physical and mental dimensions, has significant and continuous consequences on various aspects of the patient's personal and social life. The increasing incidence of MS among women in recent decades, along with a higher incidence rate among women compared to men, has given this illness a feminine face.
    This article, adopting a feminist phenomenological approach within the sociology of chronic illness, considers the experience of women participating in MS research as a specific female experience resulting from the intersection of this illness with gender, body, and social context.
    Based on the interviews, five main themes—"living in suspense," "powerlessness," "shame," "sexual inactivity," and "the risk of maternity and spousal apprehension"—were extracted. According to these themes, the experience of women with MS is conceptualized as "Identity anxiety." "Identity anxiety" refers to the experience and feeling of worry caused by the unrealized gender identity of these women.

    Keywords: Chronic illness, MS, Women, Lived Experience, feminist phenomenology
  • Asieh Shariatmadar, Noosheen Taghdisi *, Kiomars Farahbakhsh Pages 90-115

    The loss of a mother during adolescence has a profound impact on the adolescent. Recognizing the significance of this subject, the present study aimed to explore the lived experiences of young girls in the realm of adaptation after the death of their mothers during adolescence.

    Methodology

    This research employed a qualitative approach and a phenomenological method. The research population comprised teenage girls and young women aged 20 to 30 who had lost their mothers during their teenage years. Participants were selected through virtual platforms, and data collection was carried out via semi-structured interviews.

    Findings

    After analyzing the data, 22 subthemes were identified and categorized into 6 main components. The results indicated that shifts in attitudes, acceptance of alternative support systems, purposeful efforts, and the cultivation of intimate relationships post-loss contribute to adaptation to life after such a significant loss. Ineffective coping methods encompass a spectrum ranging from diverting attention to avoiding the responsibilities of life. The latter state may lead to the suppression of perceived psychological pressure and the potential continuation of its effects.

    Keywords: Grief, Adolescent, Mother, adaptability.girls
  • Ali Khodaei *, Reza Rahimi Pages 116-134
    The aim of this study was to test the causal relationship between attachment styles and domestic violence in a group of married women. In this correlational study, 120 married women were selected from among the married women who referred to the Kuhsar neighborhood house in District 4 of Tehran by available sampling method and responded to the Attachment Styles Inventory (Hazan & Shaver, 1987) and the Violence Toward Women Inventory (Haj–Yahia, 2001). Results showed that the casual model of direct effects of attachment styles on domestic violence had good fit to data. In this hypothetical model, the relationship between secure attachment style and domestic violence was negative and significant and the relationship between insecure / anxious and ambivalent attachment styles with domestic violence was positive and significant. In addition, the results showed that in the hypothesized model, all path coefficients were statistically significant and 56% of the dispersion of domestic violence scores was explained by women's attachment styles. in sum, results of the present study consistent with the approaches of attachment theory showed that the qualitative model of the relationship between the child and the first caregiver and subsequently how to form internal work models that basically govern his view of himself and the world around him, were effective in shaping safe and insecure forms of attachment styles in adults. In addition, the results showed that attachment is one of the conceptual correlates of domestic violence against women, as victims of violence.
    Keywords: Domestic Violence, attachment styles, Women
  • Marziyeh Shahryari *, Masuomeh Bagheri Pages 135-167
    The present study was conducted with the aim of qualitatively studying the contexts of domestic violence in the experience of women in Khuzestan province. Among the qualitative research methods, the interpretive phenomenology method has been used to investigate the experience of violence. 18 participants were selected through purposive sampling and criterion sampling strategy. A semi-structured interview was used to collect the data, and the Claizian method was used to analyze the data obtained from the phenomenological interviews. The main themes are "weak social support, power dynamics as a builder of romantic relationships, allocation of unaccounted credit to men, masculinity's zeal and honor, use of ineffective strategies, traditional femininity as a cultural-social structure, giving identity to male violence-causing behavior, feelings of desperation and helplessness, resilience and adaptive strategy, lack of strict laws, female poverty and power imbalance" which can be finally attributed to three "structural, intellectual and interactive" contexts. The results of this study show that violence occurs for two reasons: hermeneutic injustice and the lack of collective interpretation resources, and it is created under the influence of the structure and ideology that governs the society, the social ties of the person with the people around him, and the rewards and punishments that the person receives during his actions. Eventually this strong tension will lead to the elastic band strategy, which implies a long-term process of moving between actively resisting violence and giving in and staying in the position for a longer time, before possibly finally leaving the relationship.
    Keywords: Violence, Women, Lived Experience, Pride, desperation, helplessness
  • Hajiieh Bibi Razeghi Nasrabad * Pages 168-214

    The purpose of this study was to know the relationship between teleworking with work-life balance during the covid-19 pandemic. The research approach was qualitative. The sample consisted of 27 women with children less than 12 years old working in Tehran Municipality who were selected through purposive sampling with maximum variety in terms of age, number of children, position, type of contract and were determined based on theoretical saturation level. The data collection method is in-depth interview and the analysis method is thematic analysis.The findings showed that women worked away more than their husbands, so they were responsible for most of the housework. According to the findings, the relationship between teleworking and work-family balance during the Corona epidemic is placed in eight sub-themes and two main themes "the gap between the expectations and realities of teleworking “and "the potential to improve the work-family balance in conditions beyond the Corona era". This findings show that in the conditions of the Corona epidemic, telecommuting has been challenging due to the lack of infrastructure and requirements, so that depending on the individual family characteristics and the type of job, it strengthens the family-work balance or the work imbalance. It has been family. Despite the many limitations and challenges of working mothers, the continuation of teleworking after the corona era and the flexibility of work both in terms of time and place are essential in creating a balance of family work.

    Keywords: Remote work, work-life balance, Covid-19, Employed Women, Housework